Advarsel
  • JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 572
Menu

Ørret

Fisken/Fisket
Ørret er et navn som brukes om flere arter av laksefisk. De finnes i mange ulike former, og med ulikt levevis, bl.a. avhengig av miljøforholdene den lever under. Vi skiller mellom sjøørret/ ferskvannsørret, bekkørret (bekkerøye) og regnbueørret. Ferskvannsørret og sjøørret blir også omtalt som «vanlig» ørret og er i samme slekt som atlantisk laks – med andre ord Salmo,  som betyr å sprette eller hoppe. Regnbueørreten ble innført til Europa fra USA ved slutten av 1800-tallet. Slektsnavnet Onocorhynchus betyr for øvrig kroket nese. Oppdrettsørret er i det alt vesentlige regnbueørret. Den egner seg godt som oppdrettsfisk. I Norge oppdrettes ørret stort sett i sjøen, og den oppnår en betydelig vekt.

Vanlige fangstredskaper
Garn, fiskestang.

Anvendelse
Ørret omsettes fersk eller dypfryst i skiver, filet eller som hel fisk. Ørretfileten kaldrøykes og varmrøykes, sukkersaltes og spekes. Ørret passer godt til svært mange typer retter: rå til sushi og sashimi, kokt, stekt og grillet. Den er utmerket i wok- og gryteretter. Den kaldrøykte- og varmrøykte ørreten kan brukes som pålegg eller i salater, pasta eller andre kombinasjoner.

Næringsinnhold
Oppdrettsørret er i likhet med laksen en god ernæringsmessig fisk, med mye Omega-3-fettsyrer. Ørreten er også rik på vitaminene A og D.

---

Ferskvanns- /sjøørret
Salmo trutta (latin)
Brown trout/Sea trout (UK)
Truite d’Europe/Truite de mer (F)
Forelle/Meerforelle (D)

Regnbueørret

Oncorhynchus mykiss
Rainbow trout
Truite arc-en-ciel
Regenbogenforelle

Sesong: Mai-september. Oppdrettsørret omsettes hele året.
Størrelse: Ferskvannsørret opptil 80 cm. Sjøørret opptil 100 cm. Regnbueørret opptil 120 cm.

Mer næringsdata på www.nifes.no/sjomatdata.

Forlaget Vett&Viten

Tollbugata 54

3044 Drammen

Norway

(+47) 66 84 90 40

Om oss

  • Forlaget Vett & Viten AS (etablert i 1987) utgir lærebøker for videregående skole, teknisk fagskole, høyskole, universitet og til bruk i etter- og videreutdanning.

Våre produkter

  • Hvis du har spørsmål om våre produkter, eller ønsker veiledning eller råd om hvilke læremidler som passer din skole, oppfordrer vi til å ta kontakt med forlaget direkte.

Sosiale medier