Advarsel
  • JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 572
Menu

Steinbit

Det karakteristiske kjevepartiet til denne arten er en naturlig tilpasning til steinbitens meny, som består av kråkeboller, muslinger, snegler og krabber. Det karakteristiske kjevepartiet til denne arten er en naturlig tilpasning til steinbitens meny, som består av kråkeboller, muslinger, snegler og krabber.

Fisken/fisket
Det karakteristiske kjevepartiet til denne arten er en naturlig tilpasning til steinbitens meny, som består av kråkeboller, muslinger, snegler og krabber.  Gråsteinbiten (Anarhichas lupus) forekommer hovedsaklig på steinbunn med tang, i gytetiden ofte helt opp i fjæra.

Gytingen foregår i månedene november - februar på 40 - 200 m dyp, tidligst i nordlige og senest i sørlige områder.  Flekksteinbiten (Anarhichas minor) er mer utbredt i arktiske strøk. Fangstingen skjer i Barentshavet og på de nordnorske bankene. Steinbit produseres nå også i oppdrett.

Anarhichas spp. (Latin)
Wolffish, catfish (UK)
Loup de mer (F)
Katfisch (D)

Sesong: Hele året
Størrelse: Opptil 120 cm

Vanlige fangstredskaper
Bunntrål, bunnline, bunngarn.

Anvendelse
Omsettes som filet fersk eller fryst. Ufisken som folk ikke ville ha er i dag en ettertraktet kulinarisk godbit. Den er fast i fisken og har derfor mange muligheter på kjøkkenet. Den tåler å bli kuttet i strimler og biter og kan stekes i wok sammen med grønnsaker, krydder og kryddersauser. Steinbit kan stekes, og på grillen er den enkel å håndtere, særlig på grunn av sin faste konsistens. 

Næringsinnhold
Steinbit er en god kilde til vitamin A og B12.

Mer næringsdata på www.nifes.no/sjomatdata.

Forlaget Vett&Viten

Tollbugata 54

3044 Drammen

Norway

(+47) 66 84 90 40

Om oss

  • Forlaget Vett & Viten AS (etablert i 1987) utgir lærebøker for videregående skole, teknisk fagskole, høyskole, universitet og til bruk i etter- og videreutdanning.

Våre produkter

  • Hvis du har spørsmål om våre produkter, eller ønsker veiledning eller råd om hvilke læremidler som passer din skole, oppfordrer vi til å ta kontakt med forlaget direkte.

Sosiale medier