Advarsel
  • JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 572
Menu

Makrell

Fisken/fisket
Makrellen er en pelagisk, hurtigsvømmende fisk som om sommeren og utover høsten opptrer i store stimer langs kysten og ute i Skagerrak, Nordsjøen og i det sørlige Norskehavet.  I Europa er makrellen inndelt i tre hovedbestander; en vest for De britiske øyer, en i Nordsjøen og Skagerrak og en tredje i Biscaya. Makrellen som fiskes i Nordsjøen, Skagerrak og Norskehavet forvaltes sammen med den vestlige bestanden.  

Årlig lander norske fiskere mellom 140 000 og 160 000 tonn makrell i Norge. Mesteparten er atlantisk makrell som vandrer inn i Nordsjøen og Skagerrak om høsten.  Mot slutten av året vandrer den kjønnsmodne makrellen ut av Nordsjøen og mot gyteområdet vest og sørvest av Irland, der gytingen starter i mars.
Fisket foregår hovedsaklig i sommerhalvåret. Deltakelsen av fartøy varierer fra båter som driver med garn og dorg på kysten, til store havgående snurpere.

Scomber scombrus (latin)
Mackerel (UK)
Maquereau (F)
Makrele (D)

Sesong: April-november.
Størrelse: Opptil 66 cm, sjelden over 40 cm.

Vanlige fangstredskaper
Ringnot, pelagisk trål, garn og dorg.

Anvendelse
Makrell omsettes som fersk og frossen filet og hel fisk. Det er mange produkter av makrell, blant annet varmrøykt, kaldrøykt og pepperrøykt makrell. I tillegg flere varianter av hermetisk makrell og påleggsmakrell i tomat. Fersk makrell kan stekes, kokes, grilles og den egner seg til graving.Stekt makrell med rømmesaus er en velkjent delikatesse.

Næringsinnhold
Om våren har makrell lavt fettinnhold, ca 3%, mens høstmakrellen kan inneholde opp til 30%, og dermed store mengde omega-3-fettsyrer.  Den er også en god kilde til vitamin D og B12. Vitamin B12 er viktig for å vedlikeholde nervefibrene.

Mer næringsdata på www.nifes.no/sjomatdata.

Forlaget Vett&Viten

Tollbugata 54

3044 Drammen

Norway

(+47) 66 84 90 40

Om oss

  • Forlaget Vett & Viten AS (etablert i 1987) utgir lærebøker for videregående skole, teknisk fagskole, høyskole, universitet og til bruk i etter- og videreutdanning.

Våre produkter

  • Hvis du har spørsmål om våre produkter, eller ønsker veiledning eller råd om hvilke læremidler som passer din skole, oppfordrer vi til å ta kontakt med forlaget direkte.

Sosiale medier